Adásban:
Most

Idei utolsó soros ülését tartotta Jászberény képviselő-testülete december 15-én. A tanácskozáson megtudhattuk, hogy az önkormányzat néhány nappal ezelőtt minden kamatával együtt visszafizette a Malom központ építésére korábban kapott 800 millió forintos támogatást. Milyen forrásból volt erre pénze a városnak? És mire marad fedezet ezek után a következő évben? Arról is szeretnénk szót ejteni, hogy milyen fejlesztési lehetőségei lesznek Jászberénynek 2022-ben? És versenyképes marad-e az önkormányzati dolgozók bérezése az elkövetkező években? Műsorunk vendége ez alkalommal is Jászberény polgármestere.

Jászberény politikai közélete az elmúlt néhány hétben az októberi testületi ülésen elmaradt költségvetés-módosításról; a város újabb, előre nem tervezett plusz bevételeinek elosztásáról; valamint a Malom Konferencia és Rendezvényközpont 800 millió forintos támogatásának visszafizetéséről szólt. És ez nem változott a képviselő-testület legutóbbi, november 23-án tartott soros ülésén sem. Az immár elfogadott költségvetés módosításról, a Malom projekt kapcsán született újabb feljelentésről, de a városban elindult aktuális fejlesztésekről is kérdezzük műsorunkban a város polgármesterét.

Közmeghallgatás, nyilvános bizottsági ülés és éles vita a jászberényi képviselő-testület októberi ülésén, miközben több fejlesztés is útjára indult az elmúlt hetekben. Októberben – mondhatjuk nyugodtan – nagyüzem volt a város politikai közéletében. A megszületett határozatokról, az elkaszált Malom beruházásról, illetve a város fejlesztésének lehetőségeiről kérdezzük Jászberény polgármesterét.

Sokat vitáztak Jászberény képviselői, míg végül kis többséggel, de megszavazták azt a 70 millió forintos keretösszeget, amelyet Dobrán Gyula képviselő a Conselve tér parkolójának megépítésére javasolt. Hasonlóképp hosszasan vitáztak a zöldfelületek kezeléséről és védelméről szóló rendelettervezetről is a városatyák, de végül azt nem hagyták jóvá. Az önkormányzati testület szeptember 15-én tartott soros ülésén azonban - ezeket leszámítva - lényegében minden előterjesztést egyhangú szavazattal hagyott jóvá.

Miután az ülésezési tilalmat a járványügyi szabályok enyhítésével feloldották, Jászberény képviselő-testülete gyors egymásutánban négy alkalommal is összeült. Július 7-én soros tanácskozásukat tartották a városatyák, míg július 19-én, 29-én, illetve augusztus 9-én rendkívüli ülést hívtak össze. Döntöttek közel egymilliárd forint plusz bevétel elosztásáról, több forduló és heves szócsaták után módosították az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát, ugyanakkor – ha csak a szavazatok szintjén is – teljes egyetértésben hagyták jóvá az állatkert felújításával összefüggésben a beruházásra szánt önkormányzati forrás megemelését. A politikai színtéren is forró nyár határozatairól Jászberény polgármesterével beszélgetünk.

Ismét ülésezhetnek a képviselő-testületek. A veszélyhelyzeti rendkívüli jogrend hatályát ugyan még nem oldotta fel teljesen a kormány, de lehetőséget teremtett arra, hogy a települések választott önkormányzati testületei ismét döntést hozhassanak a községüket, városukat érintő kérdésekről. A Döntés Után mai adásában így áttekintjük az ülésezési tilalom kezdete óta eltel időszakot, és megbeszéljük azt is, hogy milyen intézkedésekre készül a jászberényi önkormányzat következő ülésén. Ugyanakkor a város polgármesterével szót ejtünk Jászberény parkolási helyzetéről, a költségvetési támogatási lehetőségekről, de a közösségi élet újra indulásáról is.

Jászberény nem részesül az iparűzési adó állami elengedését követő kormányzati kompenzációból. Igaz, a város jelezte a döntéshozók felé, hogy mintegy félmilliárd forint esett ki a helyi költségvetésből az intézkedés miatt, ugyanakkor a kormányoldal magyarázata szerint a Jászság fővárosának jóval több bevétele van, mint a hozzá hasonló településeknek. Az utóbbi hetek helyi közbeszédét ez a vita határozta meg, műsorunkban is áttekintjük a döntés hatásait. Ezen kívül persze mai adásunkban is szót ejtünk Jászberény polgármesterével az elmúlt hónap legfontosabb önkormányzati döntéseiről.

A járványügyi veszélyhelyzetben kihirdetett intézkedések részeként továbbra sem ülésezik az ország egyetlen önkormányzati testülete sem, a polgármesterek egy személyben járnak el a képviselő-testületek nevében. A napi munka azonban nem állt meg. Jászberényben is születnek határozatok fejlesztések előkészítéséről, támogatások megítéléséről, a város működtetésével összefüggő kérdésekről. Ezekről a döntésekről kérdeztük mai adásunkban is Jászberény város polgármesterét.

Ötödik hónapja tartanak a járvány miatt elrendelt korlátozások, életünk minden területén érzékeljük a koronavírus hatásait. Egyre erőteljesebb a fertőzés harmadik hulláma, a zárlat érinti az önkormányzati intézményeket is, továbbra sem ülésezik a képviselő-testület. Mindeközben fenn kell tartani a város működését, és határozatot kell hozni olykor hosszútávra kiható, több száz millió forintos fejlesztésekről. Hogyan sikerül mindezt megoldani Jászberényben? Hogyan kezelik a korábban nem tapasztalt helyzetet? Ezt is megbeszéljük vendégünkkel, Budai Lóránt polgármesterrel.

Jászberényben a 2021-es költségvetés előkészítése határozta meg az elmúlt hetek önkormányzati munkáját. Az egyeztetések, tárgyalások véget értek. A városvezetés szerint szinte soha nem látott nehéz pénzügyi lehetőségekről kellett határozni. A jobboldal képviselői viszont úgy vélik egyáltalán nem kilátástalan a helyzet. Jelen körülmények között, a járványügyi veszélyhelyzetben kihirdetett rendkívüli jogrend alapján a polgármester joga egy személyben – gyakorolva az önkormányzat hatáskörét -, hogy döntsön a városi gazdálkodás idei tervéről. A 2021-es büdzséről, Jászberény aktuális helyzetéről beszélgetünk Budai Lóránt polgármesterrel.

Oldalak

ONLINE TV

LÁJKOLD FACEBOOK OLDALUNKAT!