Adásban:
Most

Január 14-én, pénteken délután debütált hivatalos felállásban is a Jászsági Cigányzenekar. A zenekar nem csak szórakoztatni szeretné a jászsági nótakedvelőket, hanem a roma muzsikusok hagyományait is igyekszik tovább örökíteni, ezért keresik a fiatal zenei tehetségeket, akiket kitaníthatnának a következő generációk cigányzenész bandáiba. Erről szól a heti Fáma!

A Színek és impressziók címmel nyílt meg, a 85 esztendős Telek Béla festőművész kiállítása a Szikra Galériában. Részben erről és az alkotó életútjáról szól a heti FÁMA.

Régészeti szenzációt jelentett 2017-ben, amikor a Jász Múzeum bemutatta a Jászberény határában talált honfoglaláskori süvegcsúcsot. A lelet és a vele együtt felszínre került tárgyi emlékek új megvilágításba helyezték a Jászság területének kora Árpád-kori történetét. A Jász Múzeum szervezője, irányítója a nagy lendülettel zajló feltáró munkának.Régészeti intézetek kutatócsoportjai újabb és újabb, meghatározó jelentőségű ásatásokat végeznek a térségben. Hogy mit jelent mindez a Jászság históriájának megismerésében? A kutatómunkának milyen hatása lehet történelem szemléletünkre? Erre is keressük a választ a fáma FÁMAheti adásában.

Vendégünk széles körben megbecsült talentum, aranykoszorús fényképészmester, elkötelezett városvédő és lokálpatrióta jász. Életének nagy részét a jászberényi történések képi megörökítésével töltötte. Sok évtizedes értékes tapasztalattal rendelkező szakember, aki életével, munkásságával igazi példaként szolgál a mai generációknak. A FÁMA vendége Baráth Károly Jászberény Város Díszpolgára.

A Jász Múzeum hosszú évtizedek óta végzett munkája, eredményei, állandó és időszaki kiállításai,munkatársai tudományos kutató tevékenysége, a térség kulturális életében betöltött szerepe, nem utolsó sorban a törekvés, hogy az intézményt erős társadalmi bázisra építve működtessék, számos alkalommal vívott már ki megbecsülést. Az intézmény, és az ott dolgozók magasszínvonalú munkájának legutóbbi elismerését pedig az jelentette, hogy a múzeum igazgatója az egyik legrangosabb szakmai kitüntetést a Pulszky Ferenc díjat vehette át. Mit jelent a kitüntetés a múzeum életében? Milyen feladatokat vállal fel a továbbiakban a jászsági értéktár? Vagy épp milyen gondokkal kell megküzdenie a jászok múzeumának? Erről szól a FÁMA mai adása!

Az 1991-ben ismét életre hívott Jászok Egyesülete intézményes kapcsolatot teremtett a Jászságban élők és a térségből elszármazottak között, ugyanakkor felvállalta az 1921-ben Budapesten alapított Jászok Egyesülete szellemi örökségét is. A civilszervezet ebben az évben kettős jubileumot ünnepel. Amellett, hogy visszaemlékeznek az eltelt évtizedek eredményeire, az előttünk álló időszakra is terveket készítenek. Hogyan emlékeztek meg a járvány árnyékában a kettős évfordulóról? Képesek lesznek továbbra is politikától függetlenül megszervezni munkájukat? Milyen értékeket sikerült létrehozni a mögöttünk hagyott három évtizedben? Erről szól ma a FÁMA!

Megalakulásának 100., valamint újra alakulásának 30. évfordulójáról emlékeztek meg a Jászok Egyesülete tagjai szeptember 11-én, Budapesten. A Budai vár évszázados falai, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum patinás épülete adott méltó keretet a Jászság kulturális- és civil közéletében egyaránt meghatározó szerepet játszó közösség díszünnepségéhez. A centenárium a visszaemlékezés és az eredmények értékelése mellett lehetőséget teremtett az egyesületi elismerések átadására, és ez alkalommal vehették át „A Jászságért” Alapítvány 2020-ban, illetve 2021-ben odaítél Jászságért díjait is a kitüntetettek. Televíziónk híradójában már tudósítottunk az eseményről, a FÁMA e heti műsorában pedig a jubileumi ünnepség hosszabb összefoglalóját mutatjuk be.

A Jászsági Hagyományőrző Egyesület tagjai immár 12. alkalommal szervezték meg Jászberény-Portelek és Jászboldogháza határában a Hagyományok hétvégéje fesztivált. A közel nyolcvan tagot számláló térségi civil közösség legnagyobb rendezvényének fontos üzenete volt, hogy a magyarságtudat ugyan úgy összeköti a székelyeket és a jászokat, ahogy az összetartozás érzése közös minden, határon innen és -túl élő honfitársunkban. Az augusztus utolsó hétvégéjén tartott eseménysor programjai egyaránt szóltak kicsiknek és nagyoknak, időseknek és fiataloknak.

A múlt hétvégén rendezték a Jászsági Randevút Jászapátin. A rendezvényt egykor Mihály Béla a település köztiszteletben álló keramikus és látványtervező-művésze álmodta meg. Szellemi hagyatékát és munkáját tovább örökítve, idén is helyi és országosan elismert művészek szórakoztatták a közönséget a hétvégén két napján. Erről szól a heti FÁMA.

Az elmúlt hétvégén rendezték meg a XXVI. Hagyományőrző Dósai Napok programsorozatát Jászdózsán. A kulturális, közösségi események között a rendezvény díszünnepségén adták át a település kitüntető díjait is.

Oldalak

ONLINE TV

LÁJKOLD FACEBOOK OLDALUNKAT!